Arany és ezüst

Az ékszerek mindig fontos szerepet játszottak az emberek életében. Már az őskorban is tudta az ősember, hogy mi az a „szép”, mivel tudja külsejét feltűnőbbé tenni és már az ókorban, az ékszerek alapanyaga az arany lett,mivel megmunkálása viszonylag könnyű volt és tartósan ragyogott sokáig.

Az ékszerek napjainkban és régebbi időkben is a ruházat kiegészítői voltak, előnyösebb külsőt varázsoltak vele. Napjaink leggyakoribb alapanyaga az ezüst és az arany.

 

AZ ARANY évezredek óta általánosan elterjedt vagyonmegőrzési eszköz is amellett hogy hordani is lehet. Az uralkodók fáraók, királyok mind-mind aranyban mérték vagyonukat, gazdagságukat. A mai napig az egész világon egyet jelent az örök vagyonnal, anyagi biztonsággal.  Az egyetlen értékhordozó, amiben a bizalom az emberiség kezdete óta, egyetlen egyszer sem ingott meg. Más megtakarítási formákkal szemben az  arany nem értéktelenedhet el soha!

Érdekesség: a legnagyobb aranytartaléka a világon az USA-nak van, több mint 8000 tonnával, őt Németország követi közel 3500 tonnával.

Arany készítésére általánosan 14 Karát az elfogadott,illetve van néhány ország ahol a 18 Karát például Franciaországban.

Azért a 14 Karát, mivel ez a finomsági fok a legalkalmasabb az ékszergyártásra, kellőképpen tartalmaz aranyat és még igen kopásálló.

Az aranyötvözet színe lehet:

  • vörös
  • sárga(ez a leggyakoribb) ezt nevezzük középaranynak
  • zöld
  • fehér

Fontos tudni az aranyötvözet színe nem befolyásolja az értékét,hiszen az arany mennyisége az adott tárgyban mindegyiknek azonos,csak az ötvöző anyagokban különböznek.

Ezüst ékszer készítésére az úgynevezett „Sterling” ezüst az elfogadott a világ legtöbb országában ami annyit jelent ,hogy minimum 92.5%-os a színezüsttartalom a nemesfém ötvözetben.

A legalacsonyabb hivatalos finomsági fok ezüstben a 800 ezrelék amiből általában evőeszközök,dísztárgyak készülnek

Az ezüst ékszerekre manapság jellemző a ródiumozás.

A ródiumot felület bevonásra alkalmazzák így megvédi az elszíneződéstől.

A ródium is nemesfém ,így értékes ,ezért azok az ezüst ékszerek melyeket bevonnak velük  drágábbak, mint a sima ezüst ékszerek .

AZ ARANY ÉS EZÜST ÁRÁT is nemzetközi tőzsdei árak határozzák meg, ami percenként változik és évről évre fokozatosan növekvő tendenciát mutat! Ez köszönhető annak, hogy egyre nagyobb a felhasználási területük és persze egyre kevesebb is van belőlük.

„Amiből kevés van az bizony értékes!”  Mai számítások szerint 2035-re az arany lelőhelyek majd mindegyike ki fog merülni, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben szinte felbecsülhetetlen értéke lehet!

Regisztráció