Ékszerek Tisztítása és karbantartása, jó tanácsok

Ékszerek Tisztítása,karbantartása, jó tanácsok

A Nemesfémek, ahogy a neve is tükrözi „nemes tulajdonsággal” rendelkeznek, és finom bánásmódot igényelnek, ahhoz hogy megőrizzék ragyogó fényüket és szépen megmunkált külsejüket.

Az arany és az ezüst nemes tulajdonsága közzé tartozik, hogy levegőn nem oxidálódik, de az ezüst azonban kénhidrogén tartalmú levegőn megfeketedik.

Az arany rendkívül puha, jól nyújtható, megmunkálható fém, így fizikai munkát ne végezzünk benne, ugyanis könnyen megsérülhet, behorpadhat,beakadhat valamibe, ami nem biztos, hogy nyom nélkül javítható.

Gyógyvízben lehetőleg ne viseljünk se arany se ezüst ékszereket, mert elszíneződhet. Az ezüst ugyanis azonnal megfeketedik a kéntartalom miatt, az arany sokkal ellenállóbb, de hosszútávon e nemesfémet is megtámadhatja!

A sós tengervizet is kerüljük, mivel bemattulást okozhat.

Ajánlatos tisztálkodáskor, házimunka végzésekor is levenni,mivel a tisztítószerek csökkenthetik fényüket.

Lehetőleg ne aludjunk benne, mert ilyenkor könnyen sérülhet, eldeformálódhat.

Nyáron a nagy melegben illetve szaunában fokozottabban izzadunk, szervezetünk méregtelenít bőrünkön keresztül is, ezért előfordulhat, hogy a kiválasztott anyagok is tartalmaznak ként, ami elszínezheti aranyat és ezüstöt egyaránt.

Napozás előtt használatos naptejek, napolajok, fényvédő krémek, illetve a napozás utáni testápolók szerek is tartalmazhatnak nemesfémek elszíneződését okozó anyagokat,ezért mielőtt bekenjük bőrünket, ajánlott ékszereinket levenni, majd miután bőrünk teljesen beszívta a különböző krémeket,csak azután visszavenni.

A parfümök, dezodorok, aftershavek is alkoholt és egyéb olajokat tartalmaznak, ezért szintén rossz hatással vannak a fémekre, ezért lehetőleg ne fújjuk rá őket.

Kaucsukos ékszeren ami  igen gyakori karkötőkben, a kaucsukot megkeményíti az alkohol, ami így kireped, majd idővel eltörik. Ezeket az illatosító szereket sose permetezzük ékszereinkre közvetlenül.

 

Ezekkel a kis odafigyelésekkel megóvhatjuk ékszereinket ,hogy megőrizhessék hosszútávon eredeti fényüket!

Mai rohanó világunkba sajnos nem mindig van időnk és türelmünk odafigyelni ezekre a dolgokra, ami nem olyan nagy probléma , hiszen ha időközönként elvisszük egy ötvöshöz tisztíttatni és políroztatni általában teljesen visszakapják eredeti ragyogós felületüket!

Ennyi kis törődést rendszerint megérdemel értékes ékszerünk!

Az „ékszerészek” speciális tisztítószerekkel, nagy teljesítményű ultrahangos tisztítókkal,polírozókkal hozzák vissza imádott ékszereink csillogását ,így kerüljük  például a néphiedelemben használatos, ezüst tisztítására a fluorid tartalmú fogkrémet, aminek hatására valóban szebb lesz, de messze nem olyan szép mintha egy szakember tisztította volna valódi tisztítószerekkel.

Sok fogkrém tartalmaz súroló hatású anyagokat, amelyek felkarcolják a fém felületét és tompítják fényét, így többet ártunk vele, mint használunk!

 

 Viszont fontos tudni, hogy egy kövekkel, vagy gyönggyel díszített ékszer még nagyobb törődést igényel, ez esetben igenis be kell tartani a fentiekben felsorolt tanácsokat, mert ha nem figyelünk oda, már az ékszerész se tudja igazán szépen kitisztítani, mert a tisztítók rongálják a tárgyban lévő köveket illetve gyöngyöket. 

 

Használaton kívül célszerű az ékszereket légmentesen lezárható műanyag tasakban tárolni, így megóvja őket a levegő szennyeződéseitől!

 

Reméljük ezekkel a hasznos tanácsokkal sokáig élvezheti, azt a kellemes érzést,amit egy ékszer okozhat önnek!

 

Ezüst és arany ékszereknél nagyon praktikus az a speciális tisztító oldat,amivel ön is könnyedén, ujjá varázsolhatja ékszerét, ez főként ezüst ékszereknél ajánlatos, mivel hamar megfeketedhet, ha nem figyelünk oda rá.

Figyelem! Ródiummal bevont ékszert nem szabad a tisztítófolyadékba rakni,ugyanis leoldja a bevonatot!

Regisztráció